esperant els bàrbars


Encara no t’has adherit?
16 Març, 2009, 5:05 pm
Filed under: educació, laïcitat, mlp

Per si encara no ho sabies.

Enguany es celebra l’any Ferrer i Guàrdia. Nascut fa 150 anys i afusellat fa 100, Francesc Ferrer i Guàrdia es considera el fundador de l’Escola Moderna. Personatge controvertit i injustament explicat, Ferrer i Guàrdia va pensar més enllà dels personatges de l’època i va idear una educació d’avantguarda a finals del segle XIX i principis del XX.

Pedagog innovador va defensar en tres pilars quina considerava que era la base educativa dels infants del seu país:

coeducació entre nens i nenes, quelcom inèdit a l’època.
educació integral: a part de formar la intel·ligència, cal desenvolupar el caràcter, promoure la cultura de la voluntat i preparar l’individu tant físicament com moral.
– coneixement basat en el racionalisme i el cientificisme i oposat a les veritats preconcebudes. La raó i l’experiència com a pilars del coneixement.

L’Escola Moderna tenia com a objectiu l’educació de les classes treballadores d’una forma racional, laica i no-coercitiva, i acabaria inspirant, a partir de 1911, l’Escola Racionalista a Londres i  Nova York.

Enemic dels dogmes i l’autoritarisme i defensor de la llibertat de pensament va ser, fonamentalment, una persona que va lluitar contra les imposicions i els apriorismes d’una societat sovint atenallada per les rigideses morals i religioses.

Va ser jutjat i condemnat com a instigador dels fets de la Setmana Tràgica de 1909. Arran de la seva execució, fins i tot el diari conservador britànic The Times, va oposar-se al fatal destí imposat pel tribunal militar espànyol: «Per negligència o estupidesa, el govern ha confós la llibertat d’instrucció i consciència, el dret innat a raonar i expressar el seu pensament, amb el dret d’oposició, assimilant-lo a una agitació criminal»

Et pots adherir aqui

Anuncis

Feu un comentari so far
Deixa un comentariDeixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s%d bloggers like this: