esperant els bàrbars


Arcadi, ets un crack!
13 Desembre, 2009, 7:03 pm
Filed under: mlp, personal

Ahir dissabte l’Arcadi va deixar de ser President d’Esplac. El seu discurs de comiat va ser tal i com és l’Arcadi. Apassionat, honest, directe, intel·ligent i agraït. L’Arcadi ho ha fet millor del que ell es pensa, perquè essent com és un paio exigent amb sí mateix, de vegades es passa d’autocrític (una actitud molt esplaiera, d’altra banda, passar-se d’autocrític).

Ens va citar a uns quants per agrair-nos el suport i estic segur que som nosaltres que li hem d’estar agraïts a ell. A mi em va agrair alguna cosa així com haver posat dosis de memòria històrica a la nostra relació, o sigui que miraré de fer-ho una vegada més per posar en context el que ha significat l’Arcadi i el seu equip en la història d’Esplais Catalans. Esplac es mereix que algun dia algú escrigui la seva història, perquè hi ha poques organitzacions tan exitoses i menys reconegudes.

Sortint de la negra nit de la dictadura, un grup d’esplais decideix que la laïcitat serà l’eix central de la seva proposta pedagògica. Ara és fàcil de dir, però si ens situem en aquell context històric no era gens fàcil, els vuitanta van suposar el desmantellament dels moviments socials que havien encapçalat la oposició a la dictadura i l’hegemonia del pensament postmodern, profundament renyit amb la il·lustració i la laïcitat.

Fet aquest primer pas, Esplac es referma en l’aposta per un model d’esplai associatiu, democràtic, de base voluntària i amb vocació de transformació social. Que també sona molt maco, però hauria resultat més còmode optar per entretenir el personal i professionalitzar-se. A contracorrent, doncs, una altra vegada. I com que això de tenir les idees clares no implica fer el préssec, crea una marca, Esplash, per gestionar serveis a tercers.

Passen els anys i Esplac es llaura l’infern institucional aliant-se amb la recentment creada Fundació Ferrer i Guàrdia per impulsar el projecte de l’Escola Lliure El Sol. Quin interès poden tenir els esplais en la recuperació de la tradició del moviment obrer i republicà català? Hi ha gent que encara s’ho deu preguntar. Per fer possible l’Escola El Sol s’escriu un ideari en el que es parla de lliurepensament, autonomia moral, pluralisme, relativisme, Frederica Montseny, justícia social, drets humans, estat del benestar, poder i llibertat, Lluís Companys, llengua, país, construcció nacional, republicanisme federal, Pi i Margall, internacionalisme… I això per formar monitors i directors d’esplai?

Passen els anys, Esplac s’ha anat fent gran i Esplash encara més. Hi ha un risc que els serveis es mengin l’activitat associativa. La solució té forma de Cooperativa. A prendre pel sac les modes altre cop. Mentres tothom fa fundacions, que tenen avantatges fiscals i són fàcils de manegar, els esplais constitueixen una cooperativa, Entorn sccl. Mixta de consum i treball, per més inri.

Per si tot això fos poc, encara queden energies per posar les bases del que en el futur serà l’Associació de Casals i Grups de Joves. I per impulsar el Moviment Laic i Progressista. I per donar vida als Consells de Joventut i plataformes semblants. I per l’activitat internacional. I per construir una estructura associativa territorial, els Sectors Geogràfics. I un Primer Congrés. Nimieses, projectes que surten sols, se’n fan a dotzenes cada dia. Fàcil, fàcil, fàcil.

Continua passant el temps i les Trobades Generals, les Trobades de Monitors, les Escoles de Dirigents, cada vegada més multitudinàries. Els vint esplais s’han convertit en cent, el primer Sector Geogràfic del Vallès està acompanyat de set sectors més, la secretaria tècnica s’ha fet gran i forta, Esplac és un tros d’organització, acompanyada d’un tros de moviment.

El preu? Perquè tot això té un preu. Ho diré de la forma més delicada que pugui: els relleus. Ser una entitat inconformista, viure a contracorrent, superant el dia a dia amb voluntarisme,  desprenent quadres dirigents per nous projectes arriscats, implica un nivell de tensió pel qual es paga un cost personal enorme. Massa sovint els dirigents d’Esplac ens hem enfrontat entre nosaltres en successiu enfrontaments generacionals i el fil de la història (d’aquesta història impressionant) s’ha trencat diverses vegades. I quan el fil de la història es trenca, els que estan al capdavant del projecte perden perspectiva i no poden mesurar la seva aportació a l’entitat. I en surten frustrats.

Aquesta maledicció ja la va trencar l’Arcadi quan va assumir la presidència en plena sintonia amb la Mar Llopis i s’ha esborrat en la seva forma de plegar, amb molt bon clima intern. Això demostra que Esplac ha après a fer relleus, i l’Arcadi ha ajudat molt en aquest procés d’aprenentatge col·lectiu. Hi ha una continuïtat històrica que es percep en un detall: a l’Equip de Direcció hi entra gent molt jove, potser cada vegada més, però molt ben preparada, això segur.

Afegeixo un element més a la llista de mèrits de l’Arcadi: Esplac ha situat els Drets dels Infants en el centre del seu projecte. A molts els semblarà una obvietat. Està bé, però és que aquesta obvietat l’ha construida Esplac.

En quasevol cas, ara Esplac és una entitat com l’Arcadi: apassionada, honesta, directa, intel·ligent i agraïda, que treballa pels Drets dels Infants des d’un model d’Esplai voluntari i transformador. I tot això sense cofoïsmes, tela marinera.

Anuncis

1 comentari so far
Deixa un comentari

Joffre, com sempre i com ja saps em sembla que m’atribueixes massa mèrits. En tot cas, de ser certs tots els mèrits, aquests són de les següents persones que m’han acompanyat a la Direcció d’Esplac:
Conchi Hurtado, Anna Valls, Neus Bayò, Núria Bolet, Montse Piñol, Marc Enrich, Sergi Contreras, Sergi Garcia, Anna Jiménez, Mireia Selva, Núria Cangròs, Marc Cases, Berta Mundó, Ruth Arcarons i Marc Cases.
En tot cas, t’ho vaig agrair dissabte i ho torno a fer, gràcies per acompanyar-me i per brindar-te a tot el què associativament un es pot brindar… fins hi tot a ser amants!!!!
Arcadi

Comentari per Arcadi
Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s%d bloggers like this: