esperant els bàrbars


M’exalta el nou i m’enamora el vell
29 Desembre, 2009, 2:37 pm
Filed under: manies, país, progrés, vida moderna

Llegeixo a El País que IBM ha signat un acord amb eyeos, un projecte català encapçalat per dos… nois? jovenets? ninyatos? Bé, pel Pau García-Milà i el Marc Cercós entre d’altres, he provat d’esbrinar de quina quinta són i no ho he trobat, però diria que són de la dècada dels vuitanta. No he tingut ocasió de provar el seu producte, però ja fa anys que en vaig sentir a parlar (recordo que Casals de Joves de Catalunya els van convidar a una trobada a Hostalets de Balenyà) i em sembla absolutament visionari. En què consisteix eyeos? Doncs en un sistema operatiu (com Windows, com MacOS, com Ubuntu…) completament online. Vaja, que tu només necessites un ordinador amb navegador (com Firefox, com Chrome, com Opera… com l’Explorer per qui encara l’utilitzi) i la resta ho tens penjat en un servidor. Les carpetes amb els arxius, els programes i aplicacions diverses…

Podem considerar eyeos la punta de llança (bé, una d’elles) del que és la tendència en el món de les computadores: el cloud computing. Cada vegada tenim més informació penjada a la xarxa. Google ofereix en aquests moments un munt de serveis (correu, calendari, notes, documents, videos, blog, fulla de càlcul… fins i tot una cosa recent que es diu GoogleWave i que ni ells mateixos saben molt bé perquè serveix) on line. Amb una diferència que em sembla important. Si utilitzes les aplicacions de Google ho fas a través dels seus servidors, que amablement i gratuïtament et guarden la informació. Amablement i gratuïtament, però no desinteressadament, ells es miren el que escrius i et fan un perfil (amable i gratuït, això sempre) i et recomanen que compris tal producte o tal altre.

En el cas d’eyeos, el servidor el tens tu (o decideixes quin servidor vols, no cal tenir-lo al menjador de casa). I aquí és on rau la col·laboració amb IBM, que a partir d’ara oferirà eyeos en els seus servidors. Us recomano llegir la notícia d’El País i aquesta altra, fixeu-vos en un parell de detalls: eyeos està fet amb programari lliure i té una enorme comunitat de col·laboradors que contribueixen (amablement, gratuïtament i més desinteressadament que Google) en que tot funcioni de perles.

O sigui que poca conya amb aquest parell de catalans.

I una notícia trista, la mort d’en Joan Monleon. L’irreverent, fellinià, mediterrani, vital, colorista, popular, Monleon. Ha palmat i ara és etern. Els bàrbars han preparat una festa per homenatjar-lo i s’han abastit amb dues tones d’Alkaseltzer per recuperar-se. Ja se sap: a les penes punyalades, i als disgustos, gots de vi.

Anuncis

Feu un comentari so far
Deixa un comentariDeixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s%d bloggers like this: