esperant els bàrbars


Èpica desmobilitzadora
17 febrer, 2010, 3:50 pm
Filed under: mlp, progrés

Com que visc a Sants, cada dia em trobo amb algun cartell reivindicatiu i tinc una petita mostra de l’estat d’ànim dels moviments socials més contestataris (encara es diu així? contestataris?). El darrer cartell que he vist és, de llarg, el pitjor en molt de temps. Bàsicament hi diu: “Les poques persones que lluiten són empresonades”.

Em pregunto qui ha redactat aquesta frase, el Gran Germà? Perquè si ens la mirem detingudament, veurem que sota una fina capa de pretesa èpica s’hi amaga un missatge absolutament desmobilitzador. No només som pocs, sinó que a més les passem canutes.

Sobre què construïm el nostre projecte col·lectiu per a la transformació social, sobre el dolor? Doncs així no és estrany que fracassem repetidament. No puc evitar veure un rerefons catòlic (preconciliar) en tota aquesta estètica. El patiment, els conceptes absoluts, l’autoflagelació, sentir-se perseguit per ser diferent, la impossibilitat de negociar, les essències, són esquemes de pensament pre-polítics, propis de gent barallada amb el món. I la millor manera de cremar il·lusions, energies i persones… A més, acaba sent molt útil al poder, que no cal que interlocuti i pot enviar la poli directament sense que una majoria social se senti interpel·lada.

Quan a l’MLP vam triar aquell eslògan de “La revolució sense passamuntanyes” que s’havia inventat el Txus Sanz, no era una tria casual. Després hi hem afegit un dibuix del Quixot i el Sancho Panza fet pel Forges, que també és un descregut. No cal caure en la beneiteria de pensar que es pot canviar el món només amb floretes, però per poc que pensem que la fi i els mitjans es condicionen mútuament, la idea d’un món nou fet a òsties no pot ser més penosa.

Vol dir això que la vida és fàcil? No. Però precisament perquè ja és prou fomuda, no ens dediquem a destacar-ne el aspectes més sinistres.

Anuncis

Feu un comentari so far
Deixa un comentariDeixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s%d bloggers like this: