esperant els bàrbars


Tu, vos, vostè
31 Març, 2010, 6:06 pm
Filed under: manies, mlp

En els darrers mesos, una delegació (high level) de l’MLP s’ha reunit amb els màxims representants institucionals catalans. Per explicar el nostre projecte, les nostres propostes, fer evident com som d’importants pel país, etc. El que s’acostuma a fer en aquests casos. I cada vegada el mateix dilema: tractem al personatge de tu de vostè? La Marta s’inclina pel tu i el Joan-Francesc pel vostè. La resta em sembla que no ho tenim tan clar i acabaríem combinant una i altra forma.  Em sembla que la solució d’alguns és no interpel·lar directament a l’interlocutor i espolsar-se el problema. En qualsevol cas, cadascú acaba fent el que li sembla, però això no treu que no sigui un debat interessant. Com que després de cada trobada fem cinc minutets de valoració, la qüestió torna a plantejar-se.

I cada vegada constatem que hi ha una tercera opció, que és el vos. Un tractament que a Catalunya era molt habitual i que combina proximitat i respecte, però que s’ha anat perdent fins semblar arcaic. El vostè és més distant i formal, més fred. I el tu desprèn una confiança que de vegades és excessiva, perquè realment no estem parlant amb un amic.

En una d’aquestes xerrades, el Joan-Francesc ens feia veure que hi ha una diferència en la forma d’adreçar-se a Déu en les diferents llengües. En català s’usa el vos, en castellà el tu, en anglès el thou, en francès el vous… Són formes diferents que determinen una forma diferent de relació amb la divinitat. És curiós.

Però tornant al tema que ens ocupa: a l’Oficina MLP ens va fer gràcia això del vos i ja hem et alguna carta fent-ne ús. A més, el Quim Besora (membre del Secretariat d’Ateneus Laics i Progressistes i que ve de la Reus republicana) l’utilitza i és un bon home com n’hi ha pocs. Perquè després diguin que els laics ens carreguem les tradicions, si només demanem que siguin útils!

Anuncis

Feu un comentari so far
Deixa un comentariDeixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s%d bloggers like this: