esperant els bàrbars


Solucions a la crisi (I)
13 Juny, 2010, 7:31 pm
Filed under: manies, país, progrés

Jo d’economia no en sé gaire, per no dir poc, per no dir gens. Ep! Que això no em va impedir sospitar que la crisi ens la fotria forta si continuàvem penjats de la construcció. Al meu manual d’economia de primer de Ciències Polítiques ho deia ben clar: és un sector procíclic; si l’economia puja, la construcció puja més; si l’economia baixa, la construcció baixa més. Per això hem pujat tant i ara baixarem tant. Era fàcil, però sembla que els artistes que ens han governat no ho sabien.

Tant li fot, no volia parlar d’axiò. Llegint diaris veig que a Grècia han suprimit un terç dels Ajuntaments. Em sembla una decisió molt encertada. En tenien 1.034 i ara en tindran 355. Per una població d’uns deu milions d’habitants. A Catalunya, per set milions i escaig, en tenim 946 (o 947, que se n’ha creat un fa poc). A tota Espanya, uns 8.000.

No té sentit, francament. No té cap lògica que hi hagi administracions públiques per tant poca gent. No hi ha massa crítica suficient de recursos per tenir serveis de qualitat. I em pregunto: hi ha prou gent preparada a Catalunya per fer de Regidor, Alcalde, Secretari, i tots els càrrecs necessaris en un Ajuntament? Ho dubto. Ei, que ningú comenci a pensar en sous astronòmics perquè la majoria són voluntaris. De fet, se’ls hauria de pagar a tots perquè es poguessin dedicar a l’exercici del seu càrrec. Però per municipis òptims de tamany i superfície. Amb suficients recursos per decidir per ells mateixos les polítiques públiques.

I encara que sembli fanatisme centralista, m’és igual: a Catalunya sobren Ajuntaments.

Apa.

Anuncis

9 comentaris so far
Deixa un comentari

em sembla que dir que la construccio es la causa o una de les causes de la crisi no es correcta (i mira que jo d’economia encara en se molt menys que tu), jo més aviat diria que n’ha sigut el vehicle. Penso que la font de la crisi en aquest pais (i altres com Grecia) ha estat que els salaris no s’han mogut en 10 anys i el mercat ho ha compensat facilitant el credit d’una manera desmesurada; mal negoci canviar diner en mà, encara que sigui de poc en poc, per un sistema que et permet viure a credit, al final el credit l’acabes pagant tu…i si t’has passat encara més. Tú son tots: consumidors, administració i empreses que volien credit no per creixer sino per especular, aqui es on entren les constructores, promotores i inmobiliaries…

Comentari per Gui

Clar, però si tens crèdit fàcil, no estimulis un sector que ja està més inflat que la bufeta de Tycho Brahe.
Mira que era el moment d’invertir en altres sectors. I no, venga, tothom al totxo a veure si puja eternament.
I clar, res puja eternament sense esforç.

Comentari per joffrevillanueva

si us plau! demano explicació sobre la bufeta de l’astrònom.

Comentari per miquel

Ja la faré, home, però segur que buscant per internet ho trobes.

Comentari per joffrevillanueva

que burro el tiu!
que burro!

Comentari per fromcalafell

Que bonic, el paissatge de grues dels darrers anys que ens ha deixat el paissatge d’estructures de formigó i edificis fantasma, barris residencials que ara només són carrers asfaltats, faroles i cgp a cada finca,….
La pregunta és: quants ajuntaments han actuat de bona fe (bona fe de regidor de 3a, clar)(pensant en el desenvolupament del poble (però realment cal creixer?)) i quants ho han fet per lucre?

Comentari per miquel

Recordo que ara fara uns 8 anys vaig anar a Turquia i vam haver de fer molts quilometres per carretera i per tot arreu veiem aquestes imatges de ciutats fantasmes i estructures de formigo per acabar…en aquell moment el guia ens va explicar que era fruit de la bombolla immobiliaria de finals dels 90. Aquella imatge i aquella explicacio en van quedar gravats i mira ara ho veiem aqui…Turquia avui = Espanya d’aqui 10anys?

Comentari per Gui

no home no! ells no son de la comunitat economica eurepea….. ni tenen la Roja.

Comentari per fromcalafell

I a més, no són cristians

Comentari per joffrevillanueva
Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s%d bloggers like this: