esperant els bàrbars


Quan la llibertat fa olor de gessamí
30 gener, 2011, 5:04 pm
Filed under: laïcitat, món mundial, progrés

S’està parlant de la “Revolucio de gessamí” per referir-se als fets de Tunísia i Egipte (que també tenen rèpliques a Argèlia, Jordània i, diuen, Iemen).

És un procés obert, cada dia ens porta novetats i encara ha de passar temps per mesurar-ne l’impacte, però jo tinc ganes de dir algunes coses.

La primera, que la democràcia la construeix cadascú a casa seva. Que no és exportable ni imposable, i encara menys a canonades. En un petit debat a Facebook, el Jordi Vaquer argumenta que això d’exportar democràcia és una excusa sobrevinguda dels USA en fracassar el primer argument, el de les armes de destrucció massiva. És així, però si algú utilitza aquesta excusa és perquè li sembla una hipòtesi útil i defensable. Es pot ajudar a l’èxit de processos democràtics, però no imposar-los.

La segona idea, que els països “occidentals” tenen una paranoia amb la qüestió islàmica. Que hi ha terrorisme islamista és evident, però que això sigui l’excusa per sostenir dictadures no té explicació racional. El més vergonyós és que el dia que els joves tunisians es revolten demanen llibertat, democràcia, igualtat… És una revolució laica, amb un paper destacat de les dones. On són les masses d’islamistes de les que ens hem de protegir?

La tercera idea: la mateixa distorsió de la realitat que pateix Europa quan observa la riba sud del Mediterrani la pateix quan observa la presència de musulmans als països europeus. Si unes societats pretesament islamistes han fet una revolució democràtica, què faran els joves musulmans que ja han viscut en democràcia? Es referma la idea que les revoltes de les banlieues a França el 2005 expressaven la qüestió social molt per sobre de la religiosa o la cultural.

La quarta idea: pensar que l’islam és incompatible amb la democràcia és confiar molt poc en la democràcia. Totes les religions tenen elements corrosius per la convivència i el poder civil (per això defensem la laïcitat), de la mateixa manera que totes les religions poden trobar en elles mateixes arguments per la tolerància i la democràcia (per això defensem la laïcitat).

La cinquena idea: els governs dels USA i Europa tenen una gran responsabilitat en que això surti bé. Torno a la primera idea: imposar no, ajudar sí.

Haurem d’estar pendents, a veure com evolucionen els fets. És probable que veiem oportunitats frustrades i retrocessos, perquè la democràcia no es construeix d’un dia per l’altre, però ja res serà igual a partir d’ara. I incorporem un nou aroma als matisos de la llibertat: el gessamí.


Feu un comentari so far
Deixa un comentariDeixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s%d bloggers like this: