esperant els bàrbars


L’Iniesta parla català
21 Març, 2011, 12:02 pm
Filed under: país

El diari de la burgesia catalana se’n fa ressò. A partir d’ara, l’Andrés Iniesta s’expressarà públicament en català. Al meu entendre es tracta d’un fet rellevant que ens explica algunes coses.

Primer de tot, però, haurem de descartar la teoria de la conspiració: la que ens diu que es tracta d’una maniobra publicitària pel proper llançament de la versió en català de La Retaguardia. És una hipòtesi plausible, potser els propers dies veurem la primera novel·la en català de l’Eduardo Mendoza i es descobrirà que en Rubianes preparava el seu proper show en català, però ho dubto.

Però tornem a l’Iniesta, el bo de l’Andrés. Perquè ara, Don Andrés? És una pregunta raonable, aquest xaval viu aquí des dels dotze anys i en té vint-i-sis, o sigui que porta més temps a Catalunya que enlloc. Educat a la Masia, per tant  ha fet classes de català. O sigui que domina la llengua de fa temps. Perquè decideix parlar-lo ara? Precisament ara, quan ja ningú esperava que ho fes. Precisament ara, que l’aplaudeixen a tots els camps d’Espanya pel gol que va donar el mundial a La Roja. Si hi ha un mal moment per fer canvis és ara. Així doncs?

Així doncs, resulta que fa com tants i tants catalans d’adopció. Comencen a parlar català el dia que tenen una criatura. I se n’adonen que aquesta criatura aprendrà perfectament el castellà, però potser no el català. O no l’aprendrà tan bé si no el sent parlar a casa. I que si no el domina no tindrà les mateixes oportunitats. I ningú (bé, molt poca gent, gent estranya) vol limitar les oportunitats de desenvolupament d’un fill o una filla.

I això, que és ben senzill, de vegades costa un colló d’explicar. Aquí, i a fora. Sort que hi ha gent com l’Andrés que ens serveix d’exemple.

I és per això, i per cap altre motiu, que el català perviu com una llengua viva.

Anuncis

2 comentaris so far
Deixa un comentari

I si Deu jugués futbol, ho faria com en Don Andrés. I qualsevol li diu a Deu si pot o no parlar en el que li roti.

Comentari per turgent

Amen

Comentari per joffrevillanueva
Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s%d bloggers like this: